Zona din România unde SECETA a făcut prăpăd. Oamenii au rămas complet fără apă: „Murim cu zile dacă nu avem cu ce adăpa animalele”

Zona din România unde SECETA a făcut prăpăd. Oamenii au rămas complet fără apă: Murim cu zile dacă nu avem cu ce adăpa animalele
Publicat: 29/08/2024, 16:19
Actualizat: 29/08/2024, 16:24

Seceta a cauzat o serie de daune agricultorilor, iar în unele zone oamenii nu mai au nici măcar apă de băut și au ajuns să ia apă de la fântânile din alte sate. 

Temperaturile extreme au făcut ravagii în multe zone ale țării. Seceta a devenit o problemă majoră în România, vara aceasta, și în peste 600 de localități, alimentarea cu apă se face cu restricții.

Oamenii din zonele rurale depind de agricultură pentru a-și asigura traiul zilnic. Din păcate, seceta a pârjolit culturile și a secat fântânile, astfel că oamenilor le este greu să facă rost de apă potabilă pentru băut.

Județele Botoșani, Vaslui, Iași și Vrancea sunt cele mai afectate de lipsa apei, potrivit ANAR. În județul Botoșani, fântânile ai secat în peste 154 de localități.

Sătenii sunt disperați pentru că nu mai apă să-și ude câmpurile și să-și adape animalele. La Botoșani, oamenii au ajuns la limita puterilor, din cauza secetei, astfel încât au ajuns să meargă noaptea după apă sau să o ia, pe ascuns, din fântânile aflate în comunele învecinate.

Mulți sunt copleșiți de ceea ce îi așteaptă odată cu venirea toamnei, căci culturile lor au fost compromise, astfel că sute de familii s-ar putea confrunta cu foametea din cauza lipsei de apă. Au rămas foarte puține fântâni în satele din Botoșani.

“Din 40 de fântâni buni, mai sunt două. Mă uit cum iese mâlul din găleată și plâng câte o oră. Mă trezesc noaptea și visez că a venit apa în fântână.

Familia mea trăiește numai din laptele pe care-l dau la colectare. Murim cu zile dacă nu avem cu ce adăpa animalele”, a spus un sătean din comuna Blândești, care se numără printre cele mai afectate de secetă, potrivit Adevărul.

Sătenii caută disperați apă să dea și la animale și merg până în satele vecine, în speranța că mai găsesc acolo o fântână nesecată.

“Este un dezastru pe care numai bătrânii l-au prins la marea foamete. Pășunile sunt arse, nu avem unde duce animalele. Iar porumbul este uscat și sec. Ce să dau la animale? Nici apă nu-i.

Umblă noaptea de prin satele învecinate. Avem câteva puțuri care încă mai au ceva apă. Am ajuns să ne furăm apa unul de la altul. Alții le apără cu parii. Războiul supraviețuirii a să iasă”, a spus un locuitor din satul Bătrânești.

În ceea ce privește apa potabilă, oamenilor le-a rămas o singură opțiune, extrem de costisitoare: achiziționarea apei din comerț. Acesta este însă un „lux” pe care puțini din zonele rurale și-l pot permite. Locuitorii sunt obligați să cumpere apă de la magazin pentru a-și putea potoli setea, întrucât cea de la fântâni nu este potabilă și nici nu este recomandat să fie dată animalelor.

“Nu ai cum să bei așa ceva. Cum să dai la un copil. Hai că la animale mai merge. Deși la vaci de lapte este periculos. Mergem și cumpărăm de la magazin. Mâncăm mai puțin să putem să ne potolim setea” , a spus o localnică din Gorbănești.

Un pensionar din Blândești își asumă riscul de a bea apa din fântână, spunând că are o vârstă și că pensia sa nu este mare, astfel că nu își permite să cumpere apă.

“Eu sunt bătrân. Beau din fântână. Ce o fi o fi, mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul. Nu am bani să tot dau pe apă, la magazin. Abia ajunge de medicamente”, a spus acesta.

CITEȘTE ȘI:

Noi măsuri pentru fermierii afectați de SECETĂ. Prin acest sistem, se va asigura o despăgubire de pană la 3000 de lei pe hectar

Someșul SEACĂ văzând cu ochii. Nivelul apei a atins un record negativ istoric în Satu Mare

Guvernul aprobă 4 măsuri pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de SECETA SEVERĂ / Florin Barbu: Toate măsurile vor fi adoptate în următoarele ședințe

Tags:
Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiul unui renumit actor, închisoare pe viață pentru o crimă înfiorătoare
Maya, fiica Antoniei, pupată pe buze de Vincenzo Castellano la aniversarea ei. I-a dăruit un...
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și...
Câți „turnători” a racolat Securitatea în perioada 1970-1979. Printre cei care „cântau” la „Secu” erau...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
CIA dezvăluie cine se află în spatele atacului plănuit la concertul lui Taylor Swift, care...
Simona l-a iertat, dar acum a comis-o iar. Claudiu şi-a lăsat iubita şi s-a întors...
Dureros: cauza morții lui Constantin Măruță. Tatăl lui Cătălin Măruță și-a dat ultima suflare pe...
Staţiunea în care s-a format un fuior cu aspect de tornadă. Turiştii s-au adăpostit în...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Cine este pensionarul din Buzău care a primit 9.000 de lei în plus la recalculare!...
Cauza morții tatălui lui Cătălin Măruță. De ce a murit Constantin Măruță, de fapt
O bancă din România vinde un Ferrari cu doar 1.100 KM la bord. Cât costă...
Au fost avizate calendarele examenelor pentru anul şcolar viitor. Ce modificări vor intra în vigoare
Gangsteri, droguri și crime! Faptele neștiute ale lui Alain Delon
Răsturnare de situaţie în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei Ghinescu a mărturisit totul după 17 ani...
Palatul lui Coldea. O bijuterie de 1,5 milioane de euro
Insula Iubirii, sezonul 8. Cristina a confirmat despărțitea de Andrei. Când au divorțat și în...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
Ileana Sterp traversează o perioadă dificilă din viața sa! Soțul său a fost implicat într-un...
Sancho Bronchalo, fiul cunoscutului actor spaniol Rodolfo Sancho, condamnat la închisoare pe viață: "Îmi pare...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, în pat tu semeni cu un telefon! Bulă: - “Vibrez”...
Dictatul de la Viena, Carol al II-lea și Consiliile de Coroană